Hälsa

Din kropp är byggd för rörelse. När du rör dig händer mycket i kroppen som gör att du blir piggare och starkare. Fysisk aktivitet i form av raska promenader, trädgårdsarbete eller friluftsliv kan minska risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa.

All form av rörelse påverkar din kropp positivt

Lagom träning kan ge stora hälsofördelar, både fysiskt och mentalt. Regelbunden rörelse stärker musklerna, som i sin tur skyddar leder och skelett. Det ökar också din rörlighet och balans som i sin tur minskar risken för fallskador och benbrott.

Att röra på sig påverkar också vikten, blodfetter, blodtryck och blodsocker i rätt riktning.

Du blir mindre stressad och sover bättre

När du rör på dig ökar blodcirkulationen. Det gör att cellerna kan ta upp mer syre. Då kan kroppen lättare ta hand om sådant som kan vara skadligt för kroppen, till exempel förhöjda stresshormoner som adrenalin och kortisol. Du mår bättre med mindre stress och får bättre sömn.

Några tips för att röra på dig varje dag

  • Försök att aktivera dig en gång varje halvtimme. Sträck på kroppen och gå runt om du har möjlighet.
  • Rör på kroppen på ett sätt som passar dig. Till exempel res på dig om du har möjlighet, hämta något i ett annat rum, sträck på armarna eller böj dig ner mot golvet. Ta upp något från golvet och sträck dig upp och ta ner något från en hylla.
  • Du som har ett kontorsarbete kan du variera din arbetsställning genom att använda ett höj- och sänkbart skrivbord.
  • Gör enkla böj-, stretch- och balansövningar några gånger under arbetsdagen. Det är bra om du får upp pulsen eftersom det ökar blodgenomströmningen i musklerna. Du kan göra övningarna hemma också.

Välj nåt kul

Den bästa träningen är den som blir av. Därför är det bra att välja något som känns roligt.

Få upp pulsen

Du ska röra dig på ett sätt som gör att du blir varm och som ökar din puls och din andning. Det räknas som måttlig intensitet.

Hur länge?

Du rekommenderas att vara fysiskt aktiv i sammanlagt minst två timmar och trettio minuter i veckan.

Källa 1177.se